2009. május 25., hétfő

Lexikon

Miért jó dolog lexikont használni? Hiszen ma már minden megvan az interneten... Figyellek titeket itt a könyvtárban, előbb jut eszetekbe a világháló, mint a kézikönyvtár.

Jól is van egy így, hiszen valóban sokkal egyszerűbb. De azért mégis érdemes végiggondolni, hogy mi az előnye a lexikonnak.

Az itt látható Magyar Nagylexikon az egyik kedvencem. Sokszor elmeséltem már Nektek könyvtári órákon hogy a magyar lexikonszerkesztés legjobb hagyományait folytatva készült. Az egyes szakterületek jeles tudósai, avatott művelői írták. Alapos, enciklopédikus szócikkei mellett szép képek, illusztrációk teszik hasznossá.

És nem kell megküzdeni a rengeteg találat okozta dilemmával. A keresés csínját-bínját persze itt is tudni kell, akárcsak az interneten. Az utalókat, a rövidítéseket érteni kell.

De azt is látom gyakran, hogy ti is boldogan böngésztek a Nagylexikon oldalain. Ha már megvan, amit éppen kerestünk, akkor olyan öröm elkalandozni, más szócikkekre rácsodálkozni. Elárulom, hogy a könyvtárhasználati órák feladatai is nemegyszer így készülnek.

A Magyar Nagylexikonnak honlapja is van, ahol - egyelőre csak az előfizetők számára - hozzáférhetők a szócikkek.

http://www.nagylexikon.hu/