2012. október 10., szerda

Szokatlan könyvtárak

Különös könyvtárak:
 http://tizdolog.hu/2012/09/26/10-meno-konyvtar/

10 menő könyvtár

Vizsga előtti könyvtárban görnyedés, elveszett olvasójegyek, mogorva néni a fénymásolónál – vagy ehelyett épp könyvek arany épületben, könyvek a Balaton-parton vagy telefonfülkékben.  10 menő és szokatlan könyvtár Miskolctól Sao Paolóig.
 A világ talán legkisebb könyvtára az angliai Westbury-sub-Mendip telefonfülke-könyvtára: a mozgó könyvtár megszüntetése miatt létrehozott mini könyvkölcsönző példányait a falu lakói adták össze, a rendszer bizalmi alapon működik és úgy tűnik még a sorban állást sem bánják a könyvtári tagok.

 A telefonfülke-könyvtár ötlete már Miskolcon is működik: a könyveket bárki elviheti, csak annyi a kérés, hogy hozzák is vissza, vagy az elvitt példányokért cserébe hozzanak újakat.

 Könyvtár aranydobozban: a németországi Luckenwalde pályaudvarából 2003-ban könyvtárat alakítottak ki, az épületet felújították és látványos aranypikkelyes toldalékot is kapott.

 Amikor a hegy megy: könyvtárbusz  a Baranya megyei kistelepüléseknek, ami nemcsak könyveket hoz-visz, hanem magazinokkal és internetezési lehetőséggel is ellátja a lakosságot. Külön pluszpont, hogy akadálymentes!

 A balatonalmádi Wesselényi strandon láttuk először, de azóta elterjedt Siófokon és Keszthelyen is a strandkönyvtár. A fürdőzök közé települt könyvtárosok persze Háború és Béke helyett vékonykább kötetekkel is készülnek, kaució fejében pedig a szállásra is átmentheti pár napra a könyvet a nyaraló. Szuper ötlet, könyveket minden strandra!

 Sajnos már nem működik, de régen a fővárosi állatkert mozgó könyvtárat üzemeltetett: a látogatók közül sokaknak bérlete volt az állatkertbe, és úgy jártak ki lazítani az elefántok közé, ahogy mi most kiugrunk a Margitszigetre. A könyveskocsit egy ceyloni törpe szamár húzta, és a bérletesek haza is vihették a könyveket a következő látogatásig.

 A Sao Paolo-i Bicicloteca kigondolóinak célkitűzése az volt, hogy a hajléktalanok is könyvhöz és internethez jussanak egyszerű módon. A város meghatározott pontjain állomásozó teherbringán egy napelemmel működő számítógép is helyet kapott, de gondoltak a látássérültekre is, akik Braille-írásos könyvgyűjteményből válogathatnak. A Bicicloteca működésének első évében több mint 107 000 sikeres csereügyletet bonyolított le.

 Kansas City könyvtárát nehéz lenne eltéveszteni: az épület konkrétan egy gigantikus könyvespolc. Imádjuk.

 2011-ben nyílt meg Európa első vasútállomás-könyvtára a hollandiai Haarlemben. Aki még sosem késett le vonatot, az talán nem is érzi át, mekkora találmány ez, mi többiek viszont nagyon is irigykedünk. Várjuk a hazai követőket!

 Chilében pedig már nem használt vasúti kocsikat rendeztek be könyvtárnak – ezt az utolsó két pontot forwardolná valaki a MÁV-nak?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ide is írhatod, de el is mondhatod nekem! Várlak!