2013. március 4., hétfő

Mit lehet, mit nem lehet

egy könyvtárban...

Pl. Amerikában

Amikor az elsősök először jönnek könyvtárba a tanító nénikkel és beszélgetünk, akkor mindig nagyon jól tudják sorolni, hogy mit nem szabad a könyvtárban csinálni. Enni, telefonálni, kiabálni, szaladgálni...
Én ugyan mindig azt szeretném inkább hallani, hogy mi mindent lehet a könyvtárban csinálni, ők azért lelkesen sorolják az izgalmas tilalmakat.
Azonban azok a dolgok, amiket az alábbi blogbejegyzésben olvastam, eddig még nem hangzottak el nálunk.

Nos elég különös helyek lehetnek azok az amerikai könyvtárak, hol ilyen rendkívüli tiltások fogalmazódtak meg. 
Íme:

Se fürdés, se fagyi

könyvtári tiltólista 

forrás:  
Tilos az illegális viselkedés bármilyen formája, szólítja fel látogatóit a pasadenai közkönyvtár. A többi amerikai könyvtár azonban nem elégszik meg ennyivel! Ha könyvtárba mész, inkább hagyd otthon a lufit, cipzározd össze a pulóvered, és szorosan zárd be az ajtót magad mögött! 8 fura szabály a tengerentúlról.

Yonkers városának közkönyvtára nem lehet túl vidám hely, ha az ember már egy árva lufit sem vihet be. Vajon mi lehet a szabályozás oka? Egy huncut kiskölyök a levegőbe repített pár unalmas könyvet? Netán azt tervezte, hogy az egész intézményt megröpteti, pont  mint a goromba öregúr a Pixar-mesében? Esetleg letüdőzött héliummal zavarta a csendre vágyókat?
Az ohioi Warren-Trumbull County közkönyvtár megunta, hogy többen is az intézményben bonyolították üzleti ügyeiket, ezért kitiltotta a könyvelőket, és az ingatlanügynököket. Civilben bárki bemehet, de az olvasóteremben pénzügyeknek helye nincs! Ha csak nem a késedelmi büntetések befizetéséről van szó.
Nincs is annál gyűlöletesebb, mint amikor az ember hiába keres valamit. Különösen egy óriási könyvtárban. A madisoni Wisconsin egyetem könyvtárosai ezért megtiltották, hogy az olvasó pakolja vissza a polcra a könyveket. Hagyja csak szépen az asztalon, abból nagy baj nem lehet!


 Ha Seattle-ben jársz, még véletlenül se fürödj meg a könyvtár mosdójában! Tilos besamponozni a hajadat, kimosni a ruháidat, de még átöltözni is! Vajon ezt hogy ellenőrzik?
A massachusetts-i Charlemontban álló történelmi Goodnow Hall a helyi könyvtárnak is otthont ad. Ha arra jársz, sose felejtsd el becsukni a tárgyalóterem ajtaját! Nem a zaj, de még csak nem is a huzat miatt kell különösen figyelni a zárt ajtóra. Az ok nem más, mint az épület tornyában élő denevérek, akik előszeretettel látogatják a könyvtárat, és csimpaszkodnak bele gyanútlan olvasók frizurájába. Vajon a szabályozás a denevérkosztümös szuperhősökre is vonatkozik?

Massachusetts-ben törvény tiltja a könyvtári tulajdon összefirkálását. Ezzel nincs is semmi baj, hiszen mindenkinek jobb, ha nem kell béna megjegyzéseket, és papír hiányában a belső borítóra firkált bevásárló listát olvasgatnia a kikölcsönzött könyvekben. Hogy a köz-, illetve könyvtárügyektől eltiltják-e a rongálót ilyen esetben, azt nem tudjuk, de 2 év börtön, vagy 1000 dolláros pénzbüntetés vár rá.
Nagyon figyeljünk arra, hogy (ha a szánkba is vesszük) semmiképpen ne harapjunk rá a könyvtári fülhallgató zsinórjára! Georgia könyvtáraiban ugyanis tilos megrágni a fülhallgatókábelt. Ha túl sokan szegik meg a szabályt, a kölcsönözhető fülhallgatók egyszerűen eltűnnek az olvasótermekből.



Arkansas központi könyvtárosai nem tűrik a fedetlen testfelületeket. Bár sapkaviselésre nem kényszerítenek, de begombolkozásra és a cipzárak felhúzására igen. Nem elég, hogy az olvasóknak listát kell írniuk a kikölcsönözendő könyvekről, de még könyvtárba járós öltözéket is be kell szerezniük. Cipő, nadrág, ing, blúz, vagy póló nélkül pedig ne is álmodjanak a belépésről!