2009. február 12., csütörtök

Olvasnivaló...

...kicsiknek:


Közlekedéstörténeti füzetek







... és nagyobbaknak:




Gróh Gáspár: Egymásért vagyunk Tanulmányok, kritikák


Két évtizedes tanulmányírói, kritikusi munkásságának legjavát gyűjtötte kötetbe a szerző. Írásainak tematikája sokszínű: többek között Csáth Géza és Cs. Szabó László, Csoóri Sándor és Mészöly Miklós, Esterházy Péter, Baka István, Závada Pál életműve és könyvei vizsgálódásainak tárgya.

Tizenkettedikesek, ez éppen Nektek való, tanulmányok a modern magyar irodalom köréből.




Feynman: QED



A megszilárdult fény



"... Ez egy fordulatos, izgalmas könyv, melyben laikusoknak magyarázza el a fény kvantumelméletét - azt az elméletet, amelynek kidolgozásához jelentős mértékbenjárult hozzá."
Én sem hittem, amíg Feynman könyveit nem ismertem, hogy a fizika ilyen izgalmas is lehet.



Ami a titokzatos címet illeti:



A QED annak a rövidítése, hogy Quod Erat Demonstrandum, azaz "Ezzel be van bizonyítva". Klasszikus rövidítés bizonyítások, levezetések végén.





Alföldy Bálint: G6H6
Kisregény

A G6H6 teljesen új hang a magyar irodalmi palettán. Jövőbe ágyazott, ám a múlton merengő, sírva kacagtató történetei tömör egyszerűséggel, mégis mély érzelmekkel állítják elénk az emberi élet megpróbáltatásait. A kisregény furcsa elegye a fanyar humornak, a kétségbeesett, halálra vált öniróniának. Magyarországon eddig nem született ilyen mű. Nincs fölösleges fecsegés, ám vannak jelzésértékű, a titok leplét épp hogy csak fellebbentő gondolatok, továbbgondolásra késztető felvetések. Mind a mű stílusa, a leírás hangvétele, mind a szerkesztés módja különleges.