2012. május 13., vasárnap

Iskola a határon

Május 9-én lett volna 100 éves egyik kedvenc íróm.
Az az Ottlik Géza, akinek a műve az én időmben még egyáltalán nem volt tananyag. Ma már, ha muszáj is olvasni egyik fő művét, az Iskola a határont, akkor sem kényszerű penzum, hanem rendkívüli olvasmányélmény.
"Az író az apa második, csonti Szabó Erzsébettel kötött, kései házasságából született 1912. május 9-én, Budapesten. Másfél éves korában veszítette el apját, gyermekkorában nők vették körül. „Az apa hiánya az első olyan életrajzi mozzanat, mely meghatározó nyomot hagyott, pontosabban visszatérő elemmé vált Ottlik műveiben” – olvashatjuk Szegedy-Maszák Mihály monográfiájában." Így kezdődik az életrajz a Digitális Irodalmi Akadémia honlapján:  
Az író művei is megtalálhatók itt: 

Ami pedig a művet - az Iskola a határon c. regényt - illeti ezzel a latin idézettel kezdődik:
„NON EST VOLENTIS, NEQUE CURRENTIS, SED MISERENTIS DEI.”
A kőszegi ház a híres felirattal
Ez az idézet egy kőszegi ház homlokzatán olvasható. Íme, ez a ház.
 Két kérdésem ezzel kapcsolatban:
1. 
Honnan való az idézet? Annyit elárulok, hogy az újszövetségi Szentírásból való, azon belül is valamelyik apostol valamelyik leveléből. Ma már nagyon megkönnyíti a Bibliában való keresést az, hogy sokféle bibliafordítás megtalálható a világhálón.
2.
A másik kérdésem sokkal nehezebb. Ez a mondat fontos szerepet kap a magyar irodalom egy másik jelentős művében is. Melyik ez a mű?

Maga az "Iskola a határon" nem más, mint az egykori Hunyadi Mátyás katonai alreál. 
 
Ez pedig itt látható:
A kép forrása:  http://www.panoramio.com/photo_explorer#view=photo&position=822&with_photo_id=35291000&order=date_desc&user=4202617 (2012. 05. 11.)

Az egykori Hunyadi Mátyás katonai alreál.