2015. július 10., péntek

Irodalomtábor a Mátrában 3. rész



Ez a nap egy kisebb túrával kezdődött, ami nagyon jól sikerült. Elgyalogoltunk a közeli Három Falu Templomához.


A kis templom végre nyitva volt. Megcsodáltuk a templombelső egyszerűségét. Utána a templomlépcsőre letelepedve meghallgattuk az olvasmányajánlókat, amelyekkel minden csoportból készült valaki.




 Nagyon izgalmas beszámolókat hallottunk a könyvekről és mindarról, amit egy könyv olvasása jelent, jelenhet.

Jó beszélgetések alakultak ki arról is, hogy egy-egy fantasztikus könyv, regény vagy disztópia mondanivalója mi lehet a mai ember számára. 

Ebéd után értékeltük a gyerekek munkáját, eredményt hirdettünk, az egyes csoportok teljesítményét áttekintettük. Ez az eredmény sok apró dologból tevődött össze.Természetesen jutalmat mindenki kapott, a különbség csak az volt, hogy ki választhatott előbb. Elhagyva a tábort, még egy nagyon érdekes program várt ránk. A Piszkés-tetői Obszervatóriumban vártak minket, ahol egy előadást hallgattunk meg és megismerkedtünk a csillagvizsgáló életével, az ott dolgozók munkájával. Késő délután érkeztünk Szentendrére.




Értékelés:A tábor során ismét beigazolódott, hogy a különböző korosztályból való, de hasonló érdeklődésű gyerekek együttléte mennyire hatékony lehet. A nagyok – szerepüket komolyan véve – vezettek és jó példát mutattak a kisebbeknek.
Az is látszott, hogy aki már tavaly és tavalyelőtt is részt vett ebben a táborban, az mennyire rutinosan és lelkesen vesz részt a programokban, milyen jól tud élni a lehetőségekkel.
Ezért is nagyon jó lenne, ha minden évben lehetne egy ilyen Természet- és irodalombarát tábor, akár ha ilyen rövid, három napos is.